Casa Ching

I realized that Video for the upcoming design & architecture duo MG design studio, who are based in San José, Costa Rica. The video work was basically resolved in a classic photographical way, but complimented with focus shifts and pannings, to secure the architectural design keeping in the foreground. A protagonist leads through the video, bridging the gap between urbanity and contemporary space of living. 

Description by MG design studio

The project is located in a residential area, in the district of Tres Ríos, province of Cartago, Costa Rica.
The house is formed from two basic volumes which separate the private space from the social, these are divided by means of the garden and are connected by the main access.

From the street you can see part of the interior, this allows to generate several levels of reading, generates a perception of amplitude and permeability. When you enter the lobby, you will find a double layer of glass that gives a transverse view to the bottom of the garden, playing with depth.

The volume of concrete contains an open floor plan with varying heights, distributing the common area (Kitchen, dining room, Living room), and in the mezzanine the studio and a dark room of photography. To generate privacy between rooms, these were placed at the ends of the volume of zinc separated by the wet block (bathrooms, and laundry).

It used the route of the sun to create shadows and change the spaces according to the hours of the day and the use of spaces. Light becomes one of the main elements, behaving like a texture that generates changing atmospheres.

A range of colors (white, black and gray) was chosen to delimit and frame the spaces. The textures of concrete and zinc reinforce the pure lines of the house. Basic materials such as concrete and zinc were sought to accentuate the simplicity of the project. The stones used in the gardens, are the only mineral elements chosen also with a gray tone to maintain the sobriety of the whole.

The gardens function as patios, contemplative spaces of the house producing a sense of silence and tranquility that bounces back inside.

Stills taken from the video

Michael